Posted on 1 Comment

Какво да правим когато хванем Морски дракон

Морски дракон

Важно е да знаем какво да правим когато хванем морски дракон на въдицата си. Отровната риба е често срещана в Черно море и морета на южните ни съседки. Докато българските екземпляри едва достигат 25см, то гръцките представители често достигат над 45см. Те са в пъти по-отровни и опасни. Именно на тях ще обърнем внимание в тази статия.

Морски дракон Риболовът по гръцките морета е атрактивен и често практикуван от българските рибари. Морският дракон обича плитчини, среща се най-често от 2 до 10 метра дълбочина. Предпочита песачливо дъно. Държи се на дъното и атакува от засада. Именно тези места са често предпочитани и от рибарите. Ако ловим на такова място – плаж например, трябва да избягваме примамки, които потъват близко до дъното. Драконите дебнат на дъното и не пропускат жертви, които минават покрай тях. Рядко гонят и атакуват повърхностни примамки.

Но да се върнем на въпроса – какво да правим когато хванем Морски дракон? Първо ще ви кажа какво да не правите. В никакъв случай не го пипайте с голи ръце. И понеже сега е модерен термина дистанция – спазвайте дистанция от поне 50см. Ако сте хванали линията близко до закачения дракон рискувате да устетите острия му отровен шип. Имайте впредвит, че докато се мята в опит да се откачи от куката, морският дракон  е способен да ви изненада с акробатично изпълнение и да ви инжектира с отрова.

За да не се стига до нежалани обождания препоръчваме използването на специални щипки или клещи с дълги рамена. Пример за такъв полезен инструмент са Щипка за риба Рапала  и Щипка за риба Shimano CT-982R, предназначени именно за такива видове риби.  Удар със тъп предмет в главата на дракона също върши перфектна работа. Препоръчваме ви да преминете към откачане на рибата едва след като сте сигурни, че тя е мъртва. Откачването на жив дракон е риск, който не си заслужава да поемата, особенно ако се срещате с тази риба за пръв път.

Колкото и да сте предпазливи винаги има риск и може да бъдете убоден от отровен дракон. Добрата новина е, че  убождането му не е смъртоносно, освен ако не сте алергични. Лошата е , че много боли. Първото убождане от голям гръцки дракон се помни като първия път – завинаги.

Ако сте във Гърция и сте ударен от отровен дракон, веднага посете най-близкия медицински център. Не е нужно да носите рибата с вас. Само кажете на доктора „Дракуля“ и покажете мястото на ужилване.  Ще ви инжектира няколко пъти и ще затопли зоната на убождане. Манипулацията е безплатна. В никакъв случай не предлагайте пари на доктора. Не са като нашите, убиждат се от такива действия. След около час пак ще сте с въдица в ръка на брега на морето. Ако сте на лодка е препоръчително да излезете от морето и отново да потърсите медицинска помощ. Ако не ви слуша главата или сте възпрепятстван по някакъв начин да стигнете до болница – затоплете инжектираната с отрова зоната. топлината инактивира отровата на дракона. Например – ако отровната риба ви е убола по пръста, просто го потопете в чаша с гореща вода за 10-15мин. 

След като операцията по обезвреждане на дракона премине успешно, може да задържите дракона, който е с добри кулинарни качества. Преди да приберете дракона му отрежете главата с едно движение, заедно с прилежащите странични перки и основния шип на гърба. Това ще ви спести евентуални последващи главоболия.

Драконът се приготвя пържен или паниран и е чудесно мезе за леки и твърди питиета.

Споделете в коментарите вашия опит и евентуални срещи с опасната риба.

Наздраве и се пазете!

1 thought on “Какво да правим когато хванем Морски дракон

  1. Много интересна статия, прочетох я след като бях убеден от Черноморски дракон, но минах без никакви интервенции, хванахме 15 20 бр по 200 300 гр сега ще ги ядем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.