Posted on Leave a comment

Мъртви делфини са открити в контейнер в Бургас

Мъртви делфина са открити в контейнер в Бургас

Телата на два делфина са открити в контейнер в бургаски квартал. От ръководството на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури остро осъдиха посегателството над двата делфина от вида муткур или морска свиня (Phocoena phocoena). Останки от телата им са били намерени в контейнер за боклук близо до ОУ „П. Яворов“, в бургаския квартал „Лазур“. От пресцентъра на ИАРА припомниха, че делфините са защитен вид, включен в Червената книга на Република България.

делфин от вида муткур

Положените усилия и ресурс, от страна на ИАРА, за опазването на този застрашен вид са меко казано не достатъчни. За това свидетелстват зачестилите случаи на мъртви делфини и незаконната търговията с рибиците им. Разкрити случаи и заловени извършители – няма.

В Закона за рибарството и аквакултурите е забранен уловът, пренасянето, превозването и търговията на морски бозайници, а в случай на улов, уловените животни следва да се връщат незабавно обратно в морето, независимо от тяхното състояние. Контрол за спазване на закона няма.

При установени случаи на нарушение на Закона за биологичното разнообразие и Закона за рибарството и аквакултурите, следва да се подава сигнал на телефон 112, за да могат компетентните контролни органи да предприемат съответни действия.

За откритите тела на двата делфина в Бургас са уведомени отговорните институции, които са предприели действия за откриване на нарушителите. Ще следим за развитието на случая.

Китоподобните бозайници са безспорен показател за здравето на моретата и океаните на планетата. В международен аспект, делфините, обитаващи Черно море, са включени в редица природозащитни документи като Конвенцията за мигриращите видове /СМS/, Споразумението за опазване на китоподобните в Черно море, Средиземно море и съседната акватория на Атлантическия океан /ACCOBAMS/, Директивата за местообитанията на ЕС и др.

България трябва изпълнява национален план за опазване на китоподобните в Черно море в рамките на ангажиментите на страната ни към международните споразумения и в духа на строгия режим за защита на китоподобните във водите на ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *