Posted on 3 Comments

Забрана за риболов на пъстърва

Забрана за риболов на пъстърва

Съгласно Закона за рибарството и аквакултурите, всяка година, влиза в сила забрана за улова на зимно и пролетно размножаващи се пъстървови и други студенолюбиви риби. От 1 октомври до 31 януари се забранява риболовът на речната (балканска) пъстърва, си­вен, чудски сиг, пелет и езерна сьомга! При улавянето на риба от забранен вид, трябва рибата да се върне във водата моментално.

Откриването на сезона за риболов на пъстърва е на първи февруари. Важно е да знаем, че пъстървата е разрешена за риболов само през почивните дни. В не почивните дни и след забраната, всички уловени пъстървови риби се връщат незабвно във водата.

Също трябва да имаме предвит и статуса на водоема, в който ловим. Много пъстървови реки са в режим на „Хвани – Пусни“. В такива водоеми, без значение от сезон и ден, всички уловени риби се пускат обратно във водата. Пример за река в режим „Хвани – Пусни“ е р. Въча.

речната (балканска) пъстърва

През периода на забраната, свободна за риболов остава американската (дъгова) пъстърва, която не се размножава естествено в нашите реки, езера и язовири.

американска (дъгова) пъстърва

За нарушаване на забраната са предвидени строги санкции от 1500 до 3000лв при първоначално нарушение. При системен улов на риба през размножителен период са предвидени пробация или до 6 месеца лишаване от свобода и от 5000лв до 10000лв парична глоба. Запознайте се с актуалния ЗАКОН за рибарството и аквакултурите тук.

Забрана за риболов на пъстърва

Поради занижения контрол от страна на ИАРА, отново всичко е в ръцете на съвестните риболовци. За да запазим малкото ни останало рибно богатство, апелираме към всички колеги риболовци: Спазвайте забраните и при нарушения подавайте сигнали незабавно и директно на тел. 112.

Не бъди безразличен, сподели статията с другите рибари!

3 thoughts on “Забрана за риболов на пъстърва

  1. Ако можеше да забранят и вредните Вецове..

    1. Как да ги забранят като всички са в кюпа.Пример за идиотизъм е веца на струма под стената на яз.Лобош.Дрга до земенското дефиле няма и жаби в реката

  2. Как да ги забранят като всички са в кюпа.Пример за идиотизъм е веца на струма под стената на яз.Лобош.Дрга до земенското дефиле няма и жаби в реката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *